מחקר חדש מגלה כי חומצות שומן אומגה-3 מחומצנות, הנמצאות בשמן דגים, עשויות להפחית דלקות בגוף בצורה יעילה יותר ממה שהכרנו עד כה. התגלית עשויה לפתוח דלת לטיפולים חדשים למחלות כמו דלקת מפרקים ומחלות לב.
מחקר שפורסם ב-Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology חקר כיצד חומצות שומן אומגה-3 מחומצנות, ובפרט חומצה איקוספנטאנואית (EPA), משפיעות על תהליכים דלקתיים בגוף. החוקרים גילו כי צורה מחומצנת זו של אומגה-3 מסוגלת לעכב מסלול דלקתי מרכזי, ובכך להפחית דלקות בצורה משמעותית.
מהי אומגה-3 מחומצנת?
אומגה-3 מחומצנת היא צורה של חומצות שומן אומגה-3 שעברו תהליך כימי שבו הן מגיבות עם חמצן. תהליך זה, שנקרא חמצון, משנה את המבנה הכימי של חומצות השומן, כמו EPA (חומצה איקוספנטאנואית), ומעניק להן תכונות ביולוגיות ייחודיות. בעוד שחומצות אומגה-3 רגילות, הנמצאות בדגים או בתוספי שמן דגים, ידועות ביתרונותיהן הבריאותיים, המחקר מראה כי דווקא הצורה המחומצנת היא בעלת השפעה אנטי-דלקתית חזקה יותר.
איך זה עובד?
הדלקת בגוף מווסתת על ידי גורם שנקרא NF-κB, שפעילותו מעודדת ייצור חומרים דלקתיים. פעילות מוגברת שלו עלולה להחמיר מחלות כגון טרשת עורקים או דלקת מפרקים. המחקר הראה כי אומגה-3 מחומצנת מפחיתה את פעילות ה-NF-κB דרך הפעלת קולטן בשם PPARα, שקשור למטבוליזם שומנים ולוויסות דלקת.
מה מיוחד? בניגוד לאומגה-3 רגילה, הצורה המחומצנת שלה היא זו שמפעילה את המנגנון האנטי-דלקתי, מה שהופך אותה ליעילה יותר בהפחתת דלקות.
מה המשמעות לבריאות שלנו?
אומגה-3 נמצאת במזונות כמו דגים שומניים (סלמון, סרדינים, מקרל) וידועה כבר שנים כבעלת יתרונות ללב ולכלי הדם. המחקר החדש מצביע על כך שהצורה המחומצנת של אומגה-3 עשויה להיות המפתח ליתרונות אלו. ממצאים אלה עשויים להוביל לפיתוח תוספי תזונה או תרופות חדשות שיתמקדו בצורה זו של אומגה-3, ובכך יסייעו בטיפול במחלות דלקתיות כרוניות.

ומה הלאה?
החוקרים מדגישים כי יש צורך במחקרים נוספים כדי לבדוק כיצד אומגה-3 מחומצנת פועלת בבני אדם, וכיצד ניתן לייצר אותה בצורה בטוחה ויציבה כתוסף תזונה. עם זאת, המחקר מחזק את ההמלצה לצרוך מזונות עשירים באומגה-3 כחלק מתזונה מאוזנת, שיכולה לתרום לבריאות הכללית ולהפחית סיכונים לדלקות.
אז בפעם הבאה שאתם נהנים ממנת סלמון או מוסיפים שמן דגים לתפריט, זכרו: ייתכן שחומצות השומן האלו, ובמיוחד הצורה המחומצנת שלהן, עושות הרבה יותר ממה שחשבתם!
מקור: Mishra A, Chaudhary A, Sethi S. Oxidized omega-3 fatty acids inhibit NF-kappaB activation via a PPARalpha-dependent pathway. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2004 Sep;24(9):1621-7.